ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Η κυστεοσκόπηση αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται για τον ενδοσκοπικό έλεγχο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή ουρήθρας, προστάτη (στον άνδρα) και ουροδόχου κύστης.

Ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο Ουρολόγος για να πραγματοποιήσει μια κυστεοσκόπηση, ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Παλαιότερα, γινόταν χρήση άκαμπτων κυστεοσκοπίων (μεταλλικής κατασκευής) με συνέπεια την έντονη δυσφορία στον εξεταζόμενο. Σήμερα, γίνεται χρήση εύκαμπτων ενδοσκοπίων, που λόγω της μαλακής τους υφής, της μικρότερης διαμέτρου και των ατραυματικών άκρων τους δεν γίνονται αισθητά από τον ασθενή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ CHIP ON THE TIP

Σημαντικές τεχνικές εξελίξεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια που βελτιώνουν την εικόνα των κυστεοσκοπίων. Μια από αυτές ονομάζεται chip on the tip, έχουν τοποθετηθεί δηλαδή ειδικά chips επεξεργασίας εικόνας στο άκρο των εύκαμπτων ενδοσκοπίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξάλειψη του «φαινομένου κυρήθρας» στην εικόνα (pixelation) και την αύξηση της αντοχής των οργάνων.

ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • Αιματουρία: μακροσκοπική ή μικροσκοπική με σκοπό τον έλεγχο για την ύπαρξη όγκων εντός της ουροδόχου κύστης.
  • Δυσουρία: όταν υπάρχει εμμένουσα δυσχέρεια ούρησης και για τη διερεύνηση του ενδεχομένου να υφίσταται ένα στένωμα ουρήθρας.
  • Επίμονος πόνος στην κύστη ή κατά την ούρηση χωρίς ανεύρεση προφανούς αιτίου (διάμεση κυστίτιδα, χρόνια ουρηθρική συνδρομή): η κυστεοσκόπηση γίνεται υπό νάρκωση ώστε να αυξηθεί αρκετά η πίεση εντός της κύστης και να ληφθούν βιοψίες.
  • Διερεύνηση υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, ιδίως σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας.
  • Διερεύνηση λιθίασης της ουροδόχου κύστης και παθολογικής επικοινωνίας της κύστης με άλλα όργανα (συρίγγια).
  • Ακράτεια ούρων στον άνδρα: πριν από την διενέργεια χειρουργικής επέμβασης (ιδίως τεχνητού σφιγκτήρα) για την αποκατάσταση του προβλήματος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Η κυστεοσκόπηση ξεκινάει με την εισαγωγή του ενδοσκοπικού εργαλείου στην ουροδόχο κύστη, διαμέσου της ουρήθρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέποντας στον Ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (όπως υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Η κυστεοσκόπηση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στην ουρήθρα και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του (μπορεί να φύγει μόνος από το ιατρείο).  Ολόκληρη η εξέταση μπορεί να διαρκέσει μαζί με την προετοιμασία ( των μηχανημάτων και του ασθενούς) έως και 30 λεπτά.

Στο τέλος της εξέτασης ο θεράπων ιατρός θα σας δώσει ένα πόρισμα με τα αποτελέσματα της κυστεοσκόπησης. Αν στην εξέταση βρεθεί κάποιο παθολογικό εύρημα, θα σας ενημερώσει για τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ:

Συνοπτικά οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά την κυστεοσκόπηση είναι οι ακόλουθες:

o    Λήψη υγρών 1lit/3-4 ώρες

o    Σε έντονο άλγος λήψη αναλγητικού

o    Λήψη αντιβίωσης

o    Αναφορά οποιουδήποτε συμπτώματος (πυρετός, κτλ.) στον Ιατρό

This image has an empty alt attribute; its file name is cropped-UROLOGY-1024x495.png
Scroll to Top